fbpx

Udledning af spildevand: Har du lyst til at spise plastik?

6 apr, 2021 | Spildevand

Tanken om at spise plastik er ikke særlig tiltalende, vil de fleste nok mene, men nu undrer du dig sikkert over, hvordan man går fra spildevand til plastik på din tallerken? Men bare rolig, hvis du har et af vores anlæg, bidrager du ikke til denne problematik gennem dit spildevand. I det følgende vil vi forklare dig, hvorfor og hvordan det hele hænger sammen.

Mikroplast er bittesmå stykker plast, som man oftest ikke kan se med det blotte øje, og de ender ude i naturen og i havet, fordi det findes i vores spildevand. Plast er lavet af olie og kemikalier – og ifølge Plastic Change, står plastikproduktionen faktisk for 6% af det globale olieforbrug af råolieudvinding, hvilket er omtrent det samme som flysektorens globale forbrug. Dette tal indeholder ikke engang den mængde olie, der bagefter bruges til f.eks. forarbejdning af eller transport af produkterne. 

Mikroplasten i spildevandet kommer fra slid af produkter såsom tøj ved vask, karklude, plastik svampe, men også fra tandpasta og kosmetik. Det kan også komme fra f.eks. skrubbecremer, hvor plastik i mikrostørrelse bliver tilført produktet. Så når vi går i bad, gør rent eller vasker tøj, udleder vi altså mikroplast med vores spildevand. 

Men så er spørgsmålet: hvordan ender det på min tallerken? Spildevandet udledes, efter det er blevet renset til vandløb, søer og havet. Problemet er bare, at selvom spildevandet er renset, er det langt fra alt mikroplasten, der bliver fjernet. 

Miljø- og fødevareministeriet estimerer, at der fra de store danske renseanlæg, udledes ca. 16 tons mikroplast om året.

Udover at almindeligt plastik affald kan tilstoppe vandløb og kvæle planter og dyr, når det hober sig op, så kan dyr og fisk også tro, at det er mad. Hvis deres maver bliver fyldt op med plastik, ender de med at dø af det.   

Fiskene indtager mikroplast fra vandet, så når vi spiser dem, indtager vi det også. Det er sådan mikroplasten fra dit spildevand ender på din tallerken!

Hvad kan man så gøre for ikke at bidrage til dette problem? Man kan selvfølgelig tænke over, hvilke produkter man anvender i hjemmet, f.eks. kan man anvende karklude, der ikke indeholder mikroplast. 

Hvis ikke man vil bidrage til plastikforureningen af vores have gennem sit spildevand, kan man vælge en spildevandsrenseløsning uden udledning, såsom Salix Greentechs pilerensningsanlæg.

Mikroplasten ophobes inde i vores anlæg, og kan forsvarligt samles op og køres til forbrændingen, når anlægget har udtjent sin levetid. Hvis man vælger andre løsninger på markedet, har man udledning af renset spildevand og bidrager dermed til at forurene med mikroplast. 

Relaterede artikler