fbpx

Spildevandets rejse gennem pilen

28 sep, 2021 | Pil, Spildevand


De fleste af os har prøvet at vande en plante – vand skal de have! Men hvorfor skal de egentlig det? Og hvorfor kan nogle planter kun tåle lidt vand, mens andre – som pilen – kan suge masser af vand? Vores pileanlæg renser spildevandet og bruger netop pilens evne til at opsuge vandet til dette formål. Det er der ikke noget magi i. Vi anvender bare pilens naturlige funktioner.

 

 

Det starter i rødderne

I takt med at et piletræ vokser, gror dets rødder nedad og ud til siderne. Rødderne bruger den til at suge vand. De næringsstoffer, pilen skal bruge, er opløst i vandet, og jo mere vand pilen suger til sig, jo mere næring får de. Derfor er det godt med et stort rodnet, og så får det også pilen til at stå bedre fast, selvom det blæser. 

Hvis det ikke har regnet i lang tid, bliver det øverste jordlag tørt, men pilens dybe rødder kan trække vand op langt nedefra. Noget af vandet frigives af de øverste rødder til jorden omkring dem, og sådan hjælper pilen med, at jorden ikke tørrer ud og blæser væk. Samtidig skal pilen også bruge ilt til sine rødder, for at de skal kunne trække vejret. Fra rødderne siver ilten ud i jorden til jordlevende bakterier og svampe, der kan nedbryde organisk materiale og derved frigøre flere næringsstoffer til pilen. Fordi pilen kan sende ilt ned til sine rødder, kan den tåle at stå i meget vand, uden at rødderne bliver kvalt. Med de egenskaber er pilen smart at bruge i rensningsanlæg.

Op gennem stammen

Pilen har nogle særlige celler (xylemceller) i stammen til at transportere vandet fra rødderne og op i trækronen, hvor bladene skal bruge næringsstofferne og vandet. Cellerne danner lange, tynde rør, hvor vandet bliver trukket op igennem af kapillærkraften, ligesom i et gigantisk sugerør. Når pilen vokser, skal den bruge mere vand og næring, så hvert forår danner piletræet mange nye rør, og det kan ses som årringe i store, gamle træer.

 

Vandet i trækronen

Alle træets levende celler har brug for vand for ikke at tørre ud. Oppe i trækronen bruger bladene også vandet til fotosyntese – det vil sige, den proces hvor CO2 bliver omdannet til sukker, som træet lever af. De næringsstoffer, der var opløst i vandet, bliver brugt til at danne nye blade. 

Men meget af vandet fordamper bare. Det sker på bladenes overflade, som er fyldt med små spalteåbninger. Her optages CO2, før det transporteres videre ind i bladet. Når spalteåbningerne i bladet står åbne, slipper der også vanddamp ud. Hvis piletræet får for lidt vand, lukker det spalteåbningerne for ikke at tørre ud, og derfor kommer det til at sulte. Hvis pilen har masser af vand, kan den holde bladenes spalteåbninger åbne og optage al den CO2, den har brug for.

 

Fra spildevand til vanddamp

I pilerensningsanlægget får pilene al den næring og vand, de har brug for, gennem spildevandet. Næringsstofferne gør, at pilene kan vokse sig store og lave mange blade. Vandmængden gør, at bladenes spalteåbninger kan være åbne om dagen og suge masser af CO2 uden at tørre ud. Når vandet fordamper i spalteåbningerne, trækker det mere vand op gennem kapillærrørene. På den måde får bladene mere næring til at vokse sig større, og så fordamper de mere, hvilket giver dem mere næring til at vokse sig større endnu. Det er smart! 

 

Spildevandet bliver altså til blade på piletræerne og helt ren vanddamp, der svæver op i atmosfæren og kan falde som den regn, der en dag bliver vores grundvand.

 

 

Du kan læse mere om hvordan vores pileanlæg fungerer her.

Relaterede artikler