Det kan være svært at finde ud af, hvad der gælder for netop din husstand, og hvilken løsning der er den helt rigtige for dig. Formålet med dette indlæg er at hjælpe dig med dette. Vi påstår ikke at vide, hvad du skal vælge, men vi kan give dig nogle gode råd og noget viden med på vejen, så du kan tage din beslutning på et mere oplyst grundlag.
Det er surt at skulle af med over 100.000 kr. for at få renset sit lort – det kan der vist ikke være nogen tvivl om! Det er enormt mange penge at lægge i noget, der egentlig ikke skaber værdi for dig eller din ejendom. Da det er et stort beløb samt et valg man skal leve med de næste 25-30 år, er det også enormt vigtigt at få valgt den helt rigtige løsning.
Vores 3 bedste råd
Det første du skal have styr på, er, hvilken renseklasse der er angivet i dit påbud, altså om det er O, OP, SO eller SOP. Du kan læse mere om de forskellige renseklasser og deres betydning her.
Det er ikke alle løsninger, der dækker alle renseklasser og derfor kan du lige så godt få udelukket dem, der ikke opfylder din renseklasse med det samme.
- Hvilke løsninger lever op til din renseklasse?
Det første spørgsmål, vi anbefaler, at du stiller din leverandør er, hvilke løsninger der lever op til din renseklasse? - Hvad er den samlede pris over anlæggets levetid?
Det næste man også skal være opmærksom på her er, at nogle løsninger kræver regelmæssig tilsætning af kemikalier for at fjerne fosfor, hvilket kommer til at være en løbende udgift.
- Hvad er rensekapaciteten, og er løsningen følsom over for variation i forbrug?
Det bringer os til det næste punkt, som er driftsomkostninger. Nogle typer anlæg, som f.eks. minirenseanlæg, er forholdsvis billige i indkøb men har rigtig høje driftsomkostninger, da man blandt andet skal betale for en lovpligtig serviceaftale, tømning af bundfældningstank, afledningsafgifter, mm. Så det er vigtigt at være opmærksom på, at de anlæg der syner billigst i første omgang, ofte bliver langt dyrere i det lange løb. Derfor anbefaler vi, at du spørger din leverandør, hvad den samlede pris over anlæggets levetid bliver, og ikke bare spørger om prisen på anskaffelsesomkostningerne.
Derudover er det vigtigt, at du vælger en løsning, der passer til din husstands forbrug. Her er der to ting, man skal være opmærksom på: rensekapaciteten (hvor meget vand kan løsningen rense) og om løsningen er følsom over for variation i forbrug. I forhold til rensekapaciteten, kan du ringe til jeres forsyningsselskab og bede om en opgørelse. Dog skal du være opmærksom på, at de mindste kommuner godkender 5PE, svarende til 120m3 om året uanset, hvad husstandens nuværende forbrug er. Når det kommer til udsving i forbruget, f.eks. hvis I tager 4 dage på ferie, er der nogen af løsningernes rensningsevne, der bliver påvirket af dette, herunder minirenseanlæg. Så derfor er det relevant at stille spørgsmålstegn til rensekapaciteten, samt om løsningen er følsom over for variation af forbruget.