Har du tænkt over, hvorfor mon det lige præcis er pil, vi har valgt at plante oven på vores anlæg? Alle planter optager vand, så kunne vi ikke have valgt en anden plante, måske endda noget flottere, som for eksempel solsikker? Det er helt korrekt, at man i princippet sagtens kan plante andre planter oven på anlægget, men pil er bare den hurtigste knallert på havnen, når det kommer til fordampning.
Man kan sammenligne vores anlæg med et badekar; spildevandet fra huset vil blive ledt ud til anlægget og begynde at fylde det op, da anlægget er omsluttet af en vandtæt membran. En dansker bruger omkring 100 liter vand om dagen, så anlægget skal være enormt stort, hvis det skulle indeholde alt det vand, man bruger igennem sit liv. Derfor er det vigtig at få fjernet vandet, inden anlægget flyder over – og det er her pilen kommer ind i billedet.
Nogen sorter af pil har vist sig at være ekstremt gode til at fordampe rigtig meget vand, og en af grundene er, at de vokser meget hurtigt. Vi arbejder sammen med Europas bedste pileavler og sikrer dermed, at vi får de bedste pil til formålet. Jo mere vand planterne oven på anlægget kan optage og fordampe, jo mindre behøver anlægget at være.

Pilen på billedet er 18 måneder gammel
Pilen er løvfældende, og er derfor kun aktiv fra marts til oktober, så fra november til februar vil anlægget blive fyldt op med vand. Pilen vil dog optage alt vandet, så anlægget er tomt inden oktober, hvor det så igen vil blive fyldt op. Pileanlæggets størrelse er derfor bestemt af pilens evne til at fordampe vandet, og hvor meget vand der ophobes i vinterperioden.
Pilen optager alt vandet, så der ikke bliver udledt noget, og dermed bliver miljøbelastningen og forureningen af vandløb, søer og hav elimineret.
Dette sikrer vi også ved at overvåge vandstanden i anlægget. Så hvis uheldet skulle være ude, og der for eksempel er sprunget et vandrør i huset, vil vi opdage dette, inden anlægget flyder over.

Samme anlæg som billede ovenfor men 4 måneder senere i januar
Hvis man sammenligner pil med for eksempel græs, kan pilen fordampe mindst 2,5 gange så meget som græsset pr. m2. Hvis man valgte at plante græs på anlægget, skulle det være 2,5 gange større. Det vil sige at et 80m2 anlæg skal udvides til mindst 200m2. Udover deres fordampningsevne, er der også andre grunde til at vælge pil.
Udover vand, optager pilen nemlig også næringsstoffer fra spildevandet. Pilen har, ligesom os mennesker, brug for at få tilført forskellige næringsstoffer for at kunne vokse. – Vi får det gennem vores mad, og pilen får det fra jorden, gennem sine rødder. Pilen optager også andre ting såsom tungmetaller, som kan være skadelige både for mennesker, dyr og miljøet. Samtidig frigiver pilen også ilt fra dens rødder, som mikroorganismer i anlægget bruger i nedbrydningen af spildevandet.
Så vores anlæg bruger pilen, og dermed Naturens Kræfter
til at rense spildevandet
Hvis du vil læse mere om, hvordan vores anlæg er opbygget, kan du klikke her.