fbpx

7 ting du sikkert ikke vidste om vand og spildevand

23 aug, 2021 | Spildevand

De fleste husker at spare på vandet, men så snart vandet er forsvundet ned i afløbet, tænker de fleste af os ikke mere over det. Men spildevand er en del af vores dagligdag. Hver gang du går i bad, vasker tøj eller går på toilettet bruger du vand og udleder spildevand. 
Vi har i det nedenstående samlet fakta om det vand du bruger:

  1. I 2019 brugte hver dansker 101 liter rent vand per dag. Det lyder måske af meget, men det er faktisk det laveste siden man begyndte at måle i 1976. Dengang brugte vi i gennemsnit over 164 liter per dag. Til sammenligning brugte svenskerne 160 liter/person i 2016 og nordmændene brugte hele 197 liter/person. 
  2. Vi begyndte for alvor at spare på vandet i 1987, og siden dengang er husholdningernes vandforbrug faldet med 41 %. Der er mange tiltag man kan gøre sig for at sparre på vandet, for eksempel at vælge vandbesparende hvidevare, få et toilet med stort og lille skyl og især at tage kortere brusebade.
  3. 66% af det solgte vand fra Forsyningsselskaberne i Danmark bliver brugt af private husholdninger. Resten købes af erhverv, institutioner eller gå tabt på vej ud til forbrugeren.
  4. Den pris, du betaler for vand, dækker som regel både det rene drikkevand og afskaffelsen af spildevand. Hvis du har et lukket anlæg, som f.eks. et pileanlæg, så betaler du ikke for afskaffelsen da anlægget ikke har nogen udledning af renset spildevand. Læs mere om spildevandsafgifter her.
  5. Det meste spildevand bliver behandlet på et af de næsten 700 renseanlæg, som ejes af ca. 110 kommunale spildevandsselskaber. Derudover er der over 300.000 husstande i Danmark, som ikke er forbundet til den offentlige kloak, og derfor har private renseløsninger. 
  6. Når spildevandet har været igennem et rensningsanlæg, ledes det ud i vandmiljøet som det, der kaldes renset spildevand. Det indeholder stadig ca. 10 % af det oprindelige kvælstof og fosfor, som stadig vil bidrage til næringsstofforurening. Læs mere om dette her. Et pileanlæg har nul-udledning fordi det genbruger kvælstof, fosfor og vand til at få piletræerne til at gro.
  7. Omkring 29% af driftsomkostningerne på renseanlæggene gik i 2019 til slambehandling og -disponering. Det er blandt andet fordi at renseanlæggene skal betale landmænd for at få lov til at sprede spildevandsslammet på deres marker. Slamspredning på marker kan bidrage til forurening af vandmiljøet og grundvandet. Du bidrager med spildevandsslam hvis du har offentlig kloak eller en bundfældningstank. 

Hvis du vil passe på vandmiljøet og grundvandet, så vælg et 2. generations pileanlæg – det eneste anlæg på markedet der ikke har en bundfældningstank og derfor ikke producerer spildevandsslam

Læs mere om pileanlæggets opbygning her.

 

Relaterede artikler